Gala „Top 10 Suceveni” 2013, seara adevăratelor valori

0 Cotidianul Monitorul de Suceava, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Complexul Turistic „Conacul Domnesc” Suceava şi Federaţia Patronală IMM Suceava au organizat vineri seară, pe 13 decembrie, la Conacul Domnesc din Şcheia, a doua ediţie a Galei “Top 10 Suceveni”, eveniment care a reunit peste 500 de invitaţi.
16 decembrie 2013 la 10:00  •  Ediţia 2013  •  0 Comentarii

Cotidianul Monitorul de Suceava, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Complexul Turistic „Conacul Domnesc” Suceava şi Federaţia Patronală IMM Suceava au organizat vineri seară, pe 13 decembrie, la Conacul Domnesc din Şcheia, a doua ediţie a Galei “Top 10 Suceveni”, eveniment care a reunit peste 500 de invitaţi.
O acţiune care se vrea a fi una de referinţă şi de tradiţie, care a fost foarte apreciată anul trecut şi, după aprecierile celor prezenţi, a fost şi anul acesta deasupra aşteptărilor.
În seara adevăratelor vedete, aparatele foto şi luminile reflectoarelor au fost îndreptate spre oameni generoşi, care fac totul din suflet, fără să se gândească la recompense, din dragoste pentru semenii lor, din pasiune.
Cu emoţii, dar şi cu modestia care-i caracterizează pe fiecare în aparte, au fost aplaudaţi la scenă deschisă oameni care au făcut performanţă prin muncă, au realizat lucruri mari, pentru cei aflaţi în suferinţă, oameni care au fost găsiţi de noi şi daţi drept exemplu pozitiv, de ce nu, pentru întreaga ţară.

Cei zece suceveni de Top

Pentru ei, pentru cei zece suceveni de Top, organizatorii au pregătit o gală, în care, cu recunoştinţă, să le mulţumească pentru ceea ce au făcut şi pentru modelul pe care îl oferă.
Cei zece suceveni de Top sunt:
Toţi cei zece nominalizaţi au primit cupe şi câte un premiu în valoare de 1.000 de lei fiecare.
Preotul Mihail Negrea, de la Podu Coşnei, numit şi „părintele orfanilor”, a primit şi premiul publicului, după ce fiecare invitat prezent la eveniment şi-a exprimat opţiunea pentru unul dintre cei zece nominalizaţi în „Top 10 Suceveni”.

Public numeros

Poveștile celor 10 suceveni de Top au fost prezentate vineri seară în cadrul unor reportaje video proiectate pe mai multe ecrane din sala de festivităţi, poveşti care au încântat audiența, un public numeros şi generos în aplauze. Ca şi la ediţia anterioară, prezentatorul galei a fost primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care, deşi în seara de 13 decembrie ar fi trebuie să fie la Braşov, pentru a-şi ridica premiul de „Cel mai bun primar de oraş din Regiunea de Nord – Est”, a ales să fie parte din povestea frumoasă numită Gala „Top 10 Suceveni”. Primarul Ursaciuc a primit aplauze din partea întregului auditoriu pentru titlul care i s-a conferit, dar şi pentru rolul de moderator al unui eveniment de excepţie.

Momente artistice pe placul publicului

Organizatorii Galei „Top 10 Suceveni” au oferit invitaților, şi în acest an, un program artistic diversificat, cu momente de excepție, cu nume cunoscute, premiate şi apreciate pe plan local, naţional, dar şi internaţional. Spre încântarea auditoriului, la începutul galei, Diana Căldăraru, adolescenta din Gura Humorului care a vrăjit o ţară întreagă cu vocea ei, finalistă la „Românii au talent”, a cântat la Gala „Top 10 Suceveni”. Cunoscuţi de publicul larg, interpretul Adrian Beznă, „însoţit” de chitară, şi poetul Sorin Poclitaru, au susţinut un moment muzical – poetic, apreciat de public. Dansul sportiv a fost reprezentat de două perechi de tineri humoreni, aplaudaţi pentru măiestria, talentul şi bucuria de a se exprima prin mişcare, prin paşi de dans, pe acorduri muzicale. Momente inedite a oferit şi Ovidiu Şvarţ, fiul maestrului coregraf Friedrich Schwartz, directorul muzical al Ansamblului Artistic „Rapsodia Bucovinei, care i-a vrăjit pe suceveni cu naiul său. Ovidiu Şvarţ este deţinător al premiului „Naiul de Aur” în America, în 2005, el având în palmares multe alte premii câştigate în ţară şi în străinătate. Vineri seară, el le-a oferit sucevenilor o surpriză muzicală, împreună cu fiul său, poliinstrumentistul Eduard-Cristian Şvarţ, dar şi cu soţia sa, violonista Mihaela-Doina Şvarţ.
Momentul de culoare, putem spune, a fost oferit de Ansamblul folcloric ucrainean „Kozaciok din Bălcăuţi, condus de instructor – prof. Petru-Ştefan Şoiman, înfiinţat acum patru ani, cu multă pasiune, muncă şi dragoste pentru frumos. Frumuseţea costumelor populare viu colorate, talentul şi măiestria artiştilor i-au făcut remarcaţi în ţară şi străinătate. La Gala „Top 10 Suceveni”, membrii ansamblului au prezentat momente artistice tradiţionale ucrainene, aplaudate îndelung de public.
Pentru că se apropie sărbătoarea Naşterii Domnului, organizatorii au ales, pentru finalul galei, un moment special oferit cu generozitate de Corul „Ciprian Porumbescu din Suceava, coordonat de preot profesor Lucian Tablan Popescu. Corul „Ciprian Porumbescu”, întors recent dintr-un turneu în Italia şi Germania, unde a susţinut cu succes mai multe concerte de colinde, s-a remarcat printr-un repertoriu bine ales, dar şi prin voci foarte bune, mulţi dintre membrii corului având studii muzicale. Coriştii au interpretat câteva colinde româneşti, încheind cu „O ce veste minunată”. Este o veste minunată că o nouă Gală „Top 10 Suceveni” s-a încheiat cu succes, în prezenţa unui număr foarte mare de oameni, care au înţeles care este menirea evenimentului, scopul caritabil, şi au dat curs invitaţiei. Nu ne rămâne decât să le mulţumim şi să le promitem că anul viitor vom avea alţi zece suceveni de Top, cu poveşti impresionante, care merită aplaudaţi şi daţi drept exemplu.

Licitaţie

Pe parcursul galei s-au organizat mai multe licitaţii la care s-au vândut tablouri, cărţi, lucrări de grafică. Tabloul „Strigăt tăcut”, lucrare realizată în creion, donată de artistul sucevean Lucian Mînecan, a fost cumpărat la licitaţie cu 1.500 de lei de arhitectul Bogdan Adomniţei. O colecţie de cărţi editate între anii 1921 – 1946, lucrări donate de scriitorul Ion Drăguşanul, a fost cumpărată, tot cu 1.500 de lei, de primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman. Tabloul „Floarea – soarelui”, pictură în ulei, în tehnica cuţitului de paletă pe pânză, lucrare donată de artista Cristina Hreamătă Macoveiciuc, a fost adjudecată la licitaţie cu 1.500 de lei de senatoarea Steliana Miron.
Pentru două lucrări de grafică, „Metamorfoză” şi „Frumuseţe şi pericol”, donate de elevul Nicolae Titus Ungureanu, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu, secţia arhitectură, s-a dat o bătălie mai lungă. Tânărul grafician, prezent la eveniment, a realizat o a treia lucrare de grafică pe parcursul galei, lucrare care a fost prinsă la licitaţie, ca bonus. După ce licitaţia a ajuns la 2.600 de lei pentru cele două lucrări, preţul fiind oferit de fotbalistul Lucian Goian, Dumitru Popescu, directorul de la SC SUCT SA Suceava, a plusat la 2.700 de lei. Moderatorul evenimentului, Marius Ursaciuc, le-a propus amândurora să ia fiecare câte o lucrare, la preţul de 2.700 de lei. Cei doi au fost de acord cu propunerea moderatorului, întrucât banii erau donaţi în scop umanitar şi ei şi-au dorit să sprijine cazul social prezentat în cadrul galei, cazul lui Nicu Titus Ungureanu. Dumitru Popescu a obţinut lucrarea „Frumuseţe şi pericol”, primind în plus, ca bonus, grafica executată de Nicu în timpul galei. Lucian Goian a plecat acasă cu lucrarea de grafică, „Metamorfoză”.
Colecţia iconografică „Illustrierte Bukowina”, lucrări donate de scriitorul Ion Drăguşanul, au fost cumpărate cu 2.100 de lei de secretarul Primăriei Suceava, Ioan Ciutac. La licitaţie a fost scos şi „Orientatul”, o sculptură în lemn donată de artistul Toader Ignătescu, care a fost cumpărată de profesorul Romeo Istrate. Tricoul „Goian”, donat de fotbalistul Dorin Goian, tricoul original purtat de sportiv în meciul România – Ungaria, de pe 6 septembrie 2013, scor 3 – 0, a fost cumpărat cu 3.000 de lei de Iosif Manuel, patronul caselor de amanet „Amada. Toate persoanele care au licitat şi au cumpărat obiecte în cadrul galei au făcut-o, în primul rând, din dorinţa de a-l ajuta pe „tânărul grafician” să îşi continue visul, să devină arhitect.

Eveniment exclusiv caritabil

Top 10 Suceveni” a fost un eveniment exclusiv caritabil, din vânzarea invitaţiilor, din donaţii şi banii proveniți de la licitațiile organizate în cadrul evenimentului adunându-se 33.900 de lei (339 de milioane de lei vechi). Banii vor ajunge astăzi la Nicu Titus Ungureanu, un adolescent în vârstă de 15 ani care visează să devină arhitect. Povestea lui, prezentată în cadrul galei, sub forma unui film video, i-a impresionat pe toţi cei prezenţi. Banii adunaţi la evenimentul caritabil îl vor ajuta mult să-şi cumpere necesarul pentru şcoală, pentru studiu, pentru a evolua.

Parteneri

Gala „Top 10 Sucevei”, ediţia a II-a, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul partenerilor: Direcţia Silvică Suceava, SC General Construct, Calcarul Grup, SC Bermas Suceava, PRO Distribution, EURO MAST Industries, Popas Turistic Bucovina, SC SUCT SA, SC Killer, Alevia, Belpan, Auto Mitric – Distribuitor Volkswagen, Selgros, Iulius Mall, La Dorna, Grup Muşatinii, Moments – In Style, Corsem – Instalaţii, Forestfalt – Servicii SRL, Marelvi – Electrocasnice, SC Datis SRL Gura Humorului. Complexul Turistic Conacul Domnesc Suceava, unul dintre organizatorii evenimentului, a suportat circa 40% din cheltuielile cu meniul oferit celor peste 500 de invitaţi.

Dar, din dar

Se spune că „Dar din dar se face Raiul”. Avem certitudinea că este adevărat. Ieri după-amiază, preotul Mihai Negrea, de la Podu Coşnei, premiat în cadrul Galei „Top 10 Suceveni” şi care a primit şi premiul publicului, ne-a sunat şi ne-a spus că vrea să doneze astăzi familiei care îl creşte pe Nicu Titus Ungureanu, băiatul orfan, cu aspiraţii înalte, „micul grafician”, pachete cu alimente atât de binevenite înainte de sărbători, care să le ajungă pentru aproape două luni. Mai mult, preotul Mihai Negrea a adăugat că vrea să-i acorde o bursă lunară, în funcţie de nevoile băiatului, pentru un an, prin intermediul asociaţiei pe care o conduce. Pentru acest gest, pentru omenia de care dă dovadă preotul Negrea în raport cu oamenii nevoiaşi, cu copiii orfani, merită consideraţia noastră, a tuturor.

Părerea ta