Preotul care aduce un întreg oraș la teatru

0
12 decembrie 2013 la 9:20  •  Ediţia 2013  •  0 Comentarii

În municipiul Fălticeni se organizează an de an un eveniment cultural de amploare dedicat unuia dintre cei mai mari actori de comedie ai României, regretatul Grigore Vasiliu Birlic, care s-a născut pe aceste meleaguri, făcând parte din prima generaţie de absolvenţi ai Liceului „Nicu Gane” din localitate.
E vorba despre Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, ajuns deja la ediţia a III-a.
Şapte zile de teatru de dimineaţă până seara, cu trupe din toată ţara, cursuri de teatru şi mari actori invitaţi la maratonul cultural.

Nu mulţi ştiu însă că cel mai important rol în organizarea acestui festival l-a avut un preot de la o mică parohie situată la aproximativ zece kilometri de Fălticeni, la Hreaţca.
Numele lui este Liviu Mihăilă, iar majoritatea activităţilor culturale din Fălticeni i se datorează.
Preotul a înfiinţat şi o trupă de teatru cu elevi de liceu, trupa „Birlic”. Iar tinerii actori ai părintelui au obţinut premii peste premii şi au susţinut zeci de spectacole numai la Fălticeni, preotul punându-le la dispoziţie şi un regizor profesionist.
Luna trecută, trupa Birlic a obţinut premiul I la Festivalul Naţional de Artă Dramatică pentru liceeni „Radu Stanca”, organizat la Sebeş, judeţul Alba.
Iar dumneavoastră, părinte Liviu Mihăilă, primiţi drept premiu recunoștința noastră şi aplauzele unui judeţ întreg care vă cere un bis. Şi încă unul… şi încă unul.

Părerea ta