Meșterul care dă viață cioatelor şi rădăcinilor

2
12 decembrie 2013 la 11:00  •  Ediţia 2013  •  2 Comentarii

De aproape zece ani de zile, la Păltinoasa se desfăşoară o tabără de creaţie a meşterilor populari, un adevărat incubator de talente şi idei, din care se nasc apoi opere de artă care încântă mii de oameni, nu doar de la noi din ţară, ci chiar şi de pe alte continente.
Culmea, tot acolo, de anul acesta se desfăşoară şi prima tabără de artă naivă, prin care Bucovina a intrat în circuitul naţional al artei naive din România.

Iar meritele îi revin celui care şi-a pus casa şi terenul la dispoziția artiștilor din ţară şi de peste hotare, organizând din fonduri exclusiv private aceste evenimente care fac un bun renume judeţului – profesorul şi meşterul cioplitor Toader Ignătescu.
Stăpân al cioatelor şi rădăcinilor de pe malul pârâului Bucovăţ, care în mâinile sale se transformă în măşti şi lighioane ciudate, inspirate parcă din lumea basmului şi a snoavei, din vise şi coșmaruri, Toader Ignătescu s-a afirmat şi este recunoscut ca fiind primul sculptor satiric din Bucovina.
Considerat de criticul de artă Gheorghe Macarie „un cioplitor în cel mai bun sens al cuvântului”, un artist care este „solidar cu lemnul, care îi dictează subiectele”, acest personaj care, îmbrăcat în iţari, cămașă albă, ţărănească, cu clopul tras pe frunte, pare o întruchipare locală a nemuritorului şi îndrăgitului Păcală, creează, cu mâinile-i neobosite, o lume aparte, hazlie şi înfricoşătoare, codificată, în care se regăsesc defectele şi calităţile fiecăruia dintre noi. Frumuseţea e în ochiul privitorului!

2 comentarii

  1. DOINA / 17 decembrie 2013 at 23:43 / Răspunde

    felicitari, domnule profesor, ma bucur sa aud vesti despre d-voastra si inca ce vesti….inca o data felicitari…..am si eu cateva cu mine, cateva lucrari, ce zilnic, privindu-le imi aduc aminte de placerea de a va privi in timp ce lucrati , cu ata rabdare si talent…..

  2. dana / 18 decembrie 2013 at 12:50 / Răspunde

    Ma bucur nespus de mult pentru dvs dle Ignatescu. Sa va dea Dumnezeu viata lunga ca sa le insusiti la cati mai multi copii tainele acestei arte si iubirea dvs fata de traditiile bucovinene.Sunteti o valoare de pret pentru noi!

Părerea ta