De aproape zece ani de zile, la Păltinoasa se desfăşoară o tabără de creaţie a meşterilor populari, un adevărat incubator de talente şi idei, din care se nasc apoi opere de artă care încântă mii de oameni, nu doar de la noi din ţară, ci chiar şi de pe alte continente.
Culmea, tot acolo, de anul acesta se desfăşoară şi prima tabără de artă naivă, prin care Bucovina a intrat în circuitul naţional al artei naive din România.
Stăpân al cioatelor şi rădăcinilor de pe malul pârâului Bucovăţ, care în mâinile sale se transformă în măşti şi lighioane ciudate, inspirate parcă din lumea basmului şi a snoavei, din vise şi coșmaruri, Toader Ignătescu s-a afirmat şi este recunoscut ca fiind primul sculptor satiric din Bucovina.
Considerat de criticul de artă Gheorghe Macarie „un cioplitor în cel mai bun sens al cuvântului”, un artist care este „solidar cu lemnul, care îi dictează subiectele”, acest personaj care, îmbrăcat în iţari, cămașă albă, ţărănească, cu clopul tras pe frunte, pare o întruchipare locală a nemuritorului şi îndrăgitului Păcală, creează, cu mâinile-i neobosite, o lume aparte, hazlie şi înfricoşătoare, codificată, în care se regăsesc defectele şi calităţile fiecăruia dintre noi. Frumuseţea e în ochiul privitorului!
2 comentarii