Luca Ciubotaru este unul dintre tinerii care duc România mai departe, pentru care nemulţumirea trebuie să se transforme în acţiune, şi nu în resemnare. Dacă e ceva ce te molipseşte la Luca e conştiinţa de a da ceva înapoi comunităţii, dorinţa de a ne transforma din vinovaţi în responsabili.
Luca are 27 de ani, este din Bilca, însă activitatea sa din sfera civică se concentrează mai ales asupra municipiului Rădăuţi. Luca a absolvit Dreptul şi Economia la Iaşi şi a studiat o perioadă şi la Sorbona, Paris, după care a urmat două programe de masterat în Ştiinţe penale (Iaşi) şi Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (la Bucureşti). În prezent este consilier în Administraţia prezidenţială, Departamentul Reformă instituţională şi Constituţională, Departamentul legislativ.
„Rădăuţiul civic” – o invitaţie de a ieşi din pasivitate
Luca a înfiinţat în 2017 grupul „Rădăuţiul civic”, o invitaţie de a ieşi din pasivitate, de a conecta idei, oameni şi resurse pentru a pune lucrurile în mişcare. „Rădăuţiul civic” este un grup de iniţiativă independent, format din cetăţeni de toate vârstele şi de toate profesiile, un răspuns la nevoia de încurajare a iniţiativei locale, a cetăţeniei active şi a implicării în comunitate. „Pentru mine a fost un experiment care mi-a depăşit cu mult aşteptările. Am dat un apel în Rădăuţi, în mediul online, şi am zis că cine rezonează cu mine (avem aceleaşi valori şi vrem un Rădăuţi mai dezvoltat, cu o administraţie responsabilă şi transparentă) să vină să discutăm şi să ne cunoaştem”, povesteşte Luca.
Iar invitaţia sa a rezonat cu valorile şi aspiraţiile altor rădăuţeni care au înţeles că un viitor mai bun nu se construieşte cu „să se facă”, ci cu ”eu pot să fac”. Şi s-au pus pe treabă.
„Eu zic că dacă Luca a reuşit să mă mobilizeze pe mine, cred că reuşeşte să mobilizeze pe orice cetăţean al acestui municipiu. Nu că aş fi o persoană care stă în umbră, însă am considerat că pot face lucruri din spate. Însă nu este suficient. Câteodată este bine să fii tu însuţi un exemplu, şi acest lucru ni l-a transmis Luca”, a completat dr. Adrian Nicolae Popescu, vicepreşedinte „Rădăuţiul civic”.
Primul proiect şi primul succes
Prima întâlnire a grupului a adus şi primele rezultate. O tabără pentru câţiva copii de la Casa de tip familial „Universul Copiilor”. Ideea a fost lansată, planurile erau făcute, însă proiectul nu a primit finanţare din partea autorităţilor locale.
Însă cei din „Rădăuţiul civic” nu au abandonat ideea şi au continuat campania de strângere de fonduri, iar într-o săptămână au reuşit să adune banii pentru tabăra copiilor din centrul de plasament.
Ca o lecţie pentru autorităţile care au spus „Nu” iniţiativei, proiectul a fost premiat în cadrul Galei Tineretului din România 2017, la Bacău, fiind pentru prima dată când un proiect din Rădăuţi ajunge în finala acestei competiţii.
Grupul „Rădăuţiul civic” şi-a dorit ca acest efort să nu fie doar despre tabăra de la mare, ci să fie dublat de un program educativ, aşa că în zilele de dinaintea plecării la mare, copiii au avut parte de câteva sesiuni educative cu persoane pregătite pe diverse domenii (autocunoaştere şi lucru în echipă, alimentaţie sănătoasă, acordarea primului ajutor, reguli de comportament, educaţie juridică, dezvoltare personală a copiilor etc.).
Iniţiative pentru Rădăuţi
Cu optica potrivită, fiecare problemă de care ne lovim poate deveni o oportunitate de a transforma oraşul în bine. Aşa a fost şi cu proiectul pentru ecologizarea zonei Podul Vlădichii, practic poarta de intrare în Rădăuţi. „Efectiv la intrarea în oraş erau mormane de deşeuri, era prima imagine pe care orice turist o vedea prima dată. Multe persoane invitate nu credeau că se va întâmpla acţiunea respectivă. Şi după ce au văzut fotografiile cu 80 de saci de deşeuri adunate mi-au scris personal şi mi-au spus: <Felicitări, nu credeam că o să aduceţi acţiunea la final, vă rog ca data viitoare când mai organizaţi să-mi spuneţi pentru că voi veni>. Deci asta lipseşte cumva, dovada că se poate şi cred că prin exemplele personale putem declanşa un bulgăre de zăpadă”, a arătat Luca.
Idei are nenumărate, entuziasmul nu lipseşte nici el, iar iniţiative are la tot pasul.
Un alt proiect marca „Rădăuţiul civic” urmăreşte să redea rădăuţenilor lacul din parcul Alexadru Sahia, cândva un simbol al oraşului. În prezent este lăsat în paragină, plin de deşeuri, aproape secat. „Rădăuţiul civic” a făcut chiar o anchetă pentru a descoperi care sunt factorii care au adus parcul şi lacul în această stare, solicitând autorităţilor salvarea acestora.
Aplicaţia „e-Rădăuţi”
Însă „Rădăuţiul civic” înseamnă mai mult de atât. Acţiuni de voluntariat, campanii de informare, de donare de sânge, programe de mentorat pentru copiii fără familie, promovarea municipiului şi a istoriei acestuia.
Tot datorită grupului închegat de Luca, Rădăuţiul are şi o aplicaţie mobilă destinată atât locuitorilor oraşului, cât şi turiştilor care îi calcă pragul.
Aplicaţia „e-Rădăuţi” a fost dezvoltată de elevi din Rădăuţi, în cadrul unui concurs organizat de „Rădăuţiul civic”. Aplicaţia îşi propune să aducă tehnologia mai aproape de cetăţeni pentru a promova implicarea în societate, dar şi pentru a promova municipiul mai bine în ochii turiştilor. Deocamdată este disponibilă doar pentru telefoanele care folosesc sistemul de operare Android.
Cei care accesează aplicaţia pot alege opţiunea „Localnic” (cu „Sesizează o problemă”, „Voluntariat”, „Hotărâri Consiliul Local”, „Numere utile” etc.) sau „Turist” (trasee turistice, locuri de cazare etc.).
„Cel puţin în regiunea Moldovei nu există o aplicaţie după profilul acesta, atât de complexă, cu toate functionalităţile. (…) Nici măcar Iaşiul nu are aşa ceva”, mai explică tânărul.
Delegat de Tineret la Organizaţia Naţiunilor Unite
La 22 de ani, în 2014, Luca Ciubotaru era numit cetăţean de onoare al municipiului Rădăuţi, distincţie pe i-a oferit-o şi comuna Bilca. Tot în 2014 a fost desemnat delegat de Tineret la Organizaţia Naţiunilor Unite. În urma unui proces riguros de selecţie, pe 6 septembrie tânărul a fost desemnat Delegat de Tineret la Organizaţia Naţiunilor Unite, în mandatul 2014-2015. Pentru un an, Luca avea să fie vocea tinerilor din România la ONU.
Cunoaşterea limbilor engleză şi franceză, experienţa în lucrul cu tinerii, zecile de proiecte derulate prin diverse organizaţii non-guvernamentale şi conferinţele internaţionale la care a participat începând din 2010 l-au recomandat pentru acest post.
Laureat al Galei „Top 10 Suceveni” 2018
În semn de recunoştinţă pentru activitatea sa, Luca Ciubotaru s-a numărat printre laureaţii Galei „Top 10 Suceveni” din acest an, eveniment marca Monitorul de Suceava, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, organizat în acest an pe 7 decembrie.
Primindu-şi premiul, Luca a declarat: „Este o onoare pentru mine (…) să fiu astăzi aici, să mă număr printre laureaţii acestei gale. Constat că la Suceava se întâmplă ceva extraordinar prin efortul şi pasiunea echipei de la Monitorul de Suceava. E reunită atât de multă energie pozitivă cum probabil n-am simţit niciodată până acum”.
Luca a mulţumit echipei de la „Rădăuţiul civic”, fără de care, potrivit lui, nu ar fi realizat cele prezentate.
Încheind, Luca a punctat câteva idei despre tineri, încredere şi despre viitor: „Noi, cei născuţi în după anul ‘90, ne-am născut într-o democraţie ale cărei avantaje le preţuim prea puţin. Avem o presă liberă, avem drepturi fundamentale prevăzute într-o Constituţie şi, mai mult, avem şi rolul de a fi cetăţeni în fiecare zi. Nu doar din patru în patru ani, când mergem la alegeri, când votăm sau nu, şi poate acesta este cel mai frumos cadou pe care putem să-l facem României la Centenar, generaţiei care ne-a lăsat astăzi o ţară”.
Părerea ta