Edward Mihai Pădurariu, un împătimit al “luptei” de pe tabla cu 64 de pătrăţele, este, la cei 14 ani ai săi, cel mai bine cotat adolescent sucevean din peisajul şahului românesc.
Edi este cel mai tânăr sucevean care deţine titlul de candidat de maestru, un salt important din cariera unui şahist, pe care doar câţiva puşti de vârsta lui, din întreaga ţară, au reuşit să-l facă. Talentul, anii de antrenament şi studierea strategiilor de luptă împotriva adversarului i-au adus rezultate care l-au ajutat să-şi facă un nume în competiţiile de şah din ţară. Reuşita lui este o combinaţie între muncă şi pasiune, calităţi care l-au propulsat în acest joc.
„Cred că este un nivel foarte bun, la vârsta mea, să fiu candidat de maestru. Sunt pe locul III în ţară, momentan, şi sper să ating următorul nivel cât mai curând”, mărturiseşte Edi.
În semn de recunoştinţă pentru rezultatele sale, Edi Pădurariu s-a numărat printre laureaţii Galei „Top 10 Suceveni” din acest an, eveniment marca Monitorul de Suceava, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, organizat în acest an pe 7 decembrie.
Adjudecându-şi premiul în cadrul galei, Edi a mulţumit totodată tuturor celor care au contribuit la performanţa lui, familiei, antrenorilor, profesorilor, exprimându-şi convingerea că va ajunge „şi mai sus”.
Prof. Culapov: ”De departe a fost cel mai bun produs al meu şi cred că şi al şahului sucevean”
Iar Edi are toate calităţile pentru a ajunge şi mai departe în sportul minţii, pe care îl studiază de la 5 ani şi un pic, când tatăl său îi arăta primele mutări.
”După şase luni deja mă bătea. Avea acces la calculator, se pregătea acasă, zilnic făcea turnee internaţionale, turnee pe chessfriends.com. Acolo îi apărea vârsta, iar ceilalţi competitori îl certau, că de ce zice că are doar 5 ani şi el joacă aşa de bine”, povesteşte Marcel Pădurariu, tatăl puştiului.
Primul său antrenor a fost prof. Victor Teodoriu, profesor de matematică, de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, iar ulterior a urmat cursurile de şah de la Palatul Copiilor Suceava, sub îndrumarea prof. Marian Culapov.
În cei peste 20 de ani ca antrenor de şah la Palatul Copiilor, mii de elevi au trecut prin mâinile profesorului Marian Culapov. Cu ce gânduri îşi încheie cariera acesta? „De departe Edi a fost cel mai bun elev al meu şi ca dovadă rezultatele lui. Din toată cariera mea de antrenor, de 22 de ani, de departe a fost cel mai bun produs al meu şi cred eu şi al şahului sucevean”, a conchis prof. Marian Culapov.
Maestru internaţional: „Este un jucător care poate să facă faţă la seniori foarte bine”
De la şapte ani, Edi nu a ratat nici un campionat naţional, întreceri care l-au propulsat şi la campionate europene sau mondiale.
Este în lotul naţional al României din 2012, iar următoarea competiţie pentru care se pregăteşte este campionatul naţional de la începutul anului viitor.
Cel mai bun rezultat al lui Edi este titlul de vicecampion mondial la secţiunea şah blitz, categoria sub 13 ani, obţinut în primăvara anului trecut, la Iaşi, în cadrul Campionatului Mondial de Şah Şcolar, care a reunit la masa competiţională 500 de participanţi din peste 40 de state ale lumii. Au fost nouă meciuri disputate de Edi, rezultatul final aducându-i suceveanului argintul.
Însă palmaresul tânărului este unul impresionant, mărturie fiind trofeele şi cupele, mănunchiul gros de medalii sau „ceaslovul” de diplome obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale.
În prezent, Edi se antrenează, pe Skype, cu Gabriel Mateuţă, din Bucureşti, maestru internaţional care pregăteşte elevi din toată lumea.
Ţinta adolescentului este să obţină un rating ELO cât mai ridicat (are peste 2100 momentan), coeficient care stabileşte clasificarea mondială, iar pentru asta trebuie să fie învingător în partide împotriva unor competitori mai buni decât el şi să participe la turnee bine cotate.
”Edi a evoluat, a acumulat experienţă, plus rezultatele l-au făcut să-i crească încrederea şi nu mai este la fel de emotiv cum era în perioada de început. Este un jucător care poate să facă faţă la seniori foarte bine şi a şi dovedit în turneele <open> unde participă atât juniori, cât şi seniori. A avut rezultate bune împotriva unor jucători mai bine clasaţi din punct de vedere ELO, a arătat că poate şi cred în continuare că poate şi mai mult decât în prezent, ca rating, ca performanţe generale”, a precizat maestrul internaţional Gabriel Mateuţă.
Creativitate în joc
Edi este în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş”. Pentru că are un program încărcat, vacanţele şcolare îi permit să bifeze cele mai multe campionate şi turnee şi să colecţioneze noi şi noi performanţe.
„Colegii lui care sunt în lotul naţional se pregătesc minim trei ore pe zi, însă programul de la şcoală al lui Edi nu-i permite acest lucru. Sunt surprinşi şi adversarii lui, antrenorii, cum poate obţine aceste rezultate având în vedere că se pregăteşte mult mai puţin decât ceilalţi. El se pregăteşte mai mult în weekend şi nici nu poate participa la toate concursurile la care ne-am dori”, a mai punctat Marcel Pădurariu.
Şahul i-a cultivat calităţi care-l ajută să deprindă mai uşor informaţiile de la clasă, limbile străine, româna şi biologia fiind materiile pe care le preferă.
Însă Edi nu este un jucător deosebit doar din prisma palmaresului său, ci şi datorită tacticii sale de joc. Inovează şi îi place să joace în funcţie de inspiraţia de moment, să improvizeze, să nu urmeze întocmai teoria.
„Câteodată când avem jucători foarte bine pregătiţi, cu poziţii, cu diagrame, e bine să inventăm ceva nou, ca să-i scoatem din teorie şi să nu mai ştie ce să facă la partidă. Îmi place să ocup centrul pentru a putea ataca, sunt un jucător de atac, căruia îi place să vină cu piesele asupra adversarului. Îl atac tot mai repede, pentru a câştiga partida cât mai uşor, pentru a avea o misiune uşoară”, a povestit Edi.
La rândul său, antrenorul Gabriel Mateuţă a completat: „La creativitate stă el cel mai bine, chiar dacă nu joacă întocmai după un anumit tipar într-o deschidere, îi place destul de mult să inoveze, să vină cu ceva nou şi asta îl face pe el să fie mai special”.
Este legitimat la Şah Club Galaţi
Din 2012, Edi este legitimat la Şah Club Galaţi, un club particular, unde a avut parte de susţinere permanentă.
I-ar fi plăcut să reprezinte Suceava în cadrul competiţiilor la care participă, însă la Galaţi cultul pentru jocul de şah este foarte bine consolidat, cluburile au parte de sprijin din partea autorităţilor, iar nivelul de performanţă este unul care-i permite lui Edi să se pregătească la standarde înalte.
Deseori face echipă cu Alex Codreanu, prietenul lui cel mai bun, cei doi fiind consideraţi „nava amiral” a clubului, obţinând împreună mai multe titluri de campion naţional la grupa lor de vârstă.
Redăm în cele ce urmează un pasaj aparţinând Şah Club Galaţi, despre Edward şi Alex: „De ce echipa de vis? Pentru că de 7 ani câştigă medalii continuu, la cel puţin două probe, vreo 3 ani la rând fiind invincibili la clasic, adunând 18 medalii din 21 posibile (lucru probabil unic în istoria Campionatelor Naţionale pe Echipe de Juniori); pentru că anul acesta au obţinut AUR CURAT la clasic, ARGINT la rapid şi AUR la blitz; pentru că încrederea pe care o am în această echipă îmi spune că poate răsturna oricând, orice calcul al hârtiei şi poate depăşi orice adversar; pentru că fiecare are antrenor personal cu mare experienţă, multe partide fiind câştigate din cameră cu ajutorul antrenorului; (….) pentru că, de când joacă împreună (de vreo 5 ani) Edi şi Alex se simt ca doi siamezi, ştiind exact când să păstreze posesia pentru a securiza victoria şi când este nevoie să forţeze pentru a-şi acoperi coechipierul; (…) pentru că au susţinerea totală şi necondiţionată a părinţilor”.
Părerea ta