Stelian şi Emil Bodnari

0
14 decembrie 2015 la 19:00  •  Ediţia 2015  •  0 Comentarii

Când am văzut prima dată materialele video ale celor de la Wild Bucovina am rămas impresionaţi. Când am aflat că cei care au realizat acele reportaje de genul celor de la Discovery ori National Geographic Wild sunt doi fraţi din Fundu Moldovei, Stelian şi Emil Bodnari, care au învăţat singuri să filmeze şi să editeze, şi fac toate acestea pur şi simplu din pasiune, atunci ne-am dat seama că trebuie sprijiniţi şi promovaţi.

Pasiunea lor şi comoara pe care au descoperit-o dincolo de liziera pădurii pot avea cu siguranţă un impact mult mai mare decât saci de broşuri, plinte ori proiecte de promovare a turismului în Bucovina făcute pe bani grei.

Amintirile mamei: “Plecau dis-de-dimineaţă şi veneau foarte târziu, uzi leoarcă, flămânzi“

Emil şi Stelian Bodnari s-au născut şi au crescut în inima Bucovinei, în comuna Fundu Moldovei, între Obcina Feredeului, Obcina Mestecănişului şi munţii Rarău-Giumalău.

„De mici copii ne-a plăcut să mergem cu bunicul şi unchiul nostru prin pădure, de la ei pot să spun că moştenim această pasiune. Ei ne luau cu ei la boncănitul cerbilor toamna şi aşa ne-a intrat în sânge această pasiune“, povesteşte Stelian Bodnari.

În urmă cu mai mulţi ani le-a venit ideea: să le arate şi altora comoara lor.

Zile întregi, de multe ori în frig, ploaie, ninsoare, omături până la brâu şi ger, cei doi fraţi le-au petrecut prin păduri, stând nemişcaţi ore în şir pentru a surprinde câteva cadre cu cerbi la boncănit, cocoşi de munte, haite de lupi, mistreţi ori alte vieţuitoare ale pădurii.

„Nu am fost chiar entuziasmată la început”, povesteşte mama celor doi fraţi, Olguţa Bodnari. „Şi asta fiindcă mergeau foarte dimineaţă, câteodată la 4, câteodată la 5, plecau, indiferent dacă ploua sau ningea sau era vreme frumoasă, şi veneau foarte târziu, uzi leoarcă, flămânzi, uneori erau fericiţi, alteori descurajaţi“, completează femeia.

Plecaţi la munca în Spania: „Ne-am dori să facem numai asta. Mai avem speranţe“

În spatele fiecărui cadru au stat ore sau chiar zile întregi de filmări.

Şi fac asta de aproape 10 ani, din 2006. Au început cu nişte camere foto clasice, cu film, şi îşi amintesc că primul aparat a fost primit cadou de la un unchi. Abia după mulţi ani au urmat cele digitale.

Au învăţat tot singuri să filmeze şi să editeze pe calculator, pentru a împărtăşi cu cât mai multă lume tainele sălbăticiei.

Povestirile celor doi fraţi din mijlocul naturii, de la boncănitul cerbilor, la rotitul cocosului de munte ori multe alte aventuri, sunt cât se poate de captivante, culminând cu cea mai recentă filmare a lor, când au găsit după ani de căutări un cuib al acvilelor de munte, reuşind să ia imagini senzaţionale de la o înălţime de câteva zeci de metri.

De câteva luni, cei doi fraţi sunt în Spania. Muncesc în construcţii pentru a strânge banii necesari achiziţionării minimului de aparatură necesar pentru astfel de filmări wild-life.

Au înfiinţat anul acesta şi ONG-ul Wild Bucovina şi au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru pasiunea lor.

Visează ca într-o bună zi să nu mai fie nevoiţi să plece la mii de kilometri de casă şi să rămână aproape de comoara lor din mijlocul pădurilor.

“Ne-am dori din tot sufletul asta. Pentru asta, practic, suntem şi aici (n.r. – în Spania). Să ne facem un buget, să putem trăi din asta. Foarte mulţi spun că nu se poate trăi din asta, dar noi avem speranţe“, mărturisea prin intermediul internetului Emil Bodnari.

Cei doi fraţi îşi doresc ca reportajele lor să trezească în inima cât mai multor oameni interesul pentru protejarea naturii.

Să arate tuturor comoara lor, între munţi. O comoară pe care vor să o împartă cu lumea… O lume, însă, care pe zi ce trece uită cât e de bogată şi a mutat sălbăticia pe străzi, în case, între blocuri.

Părerea ta