Ioana Sorina Amariţei

0 53.500 de lei, strânşi pentru Ioana Sorina Amariţei la Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a VI-a
19 decembrie 2017 la 12:30  •  Ediția 2017  •  0 Comentarii

Oaspeţii Galei „Top 10 Suceveni”, ediţia a VI-a, care s-a desfăşurat vineri, 8 decembrie, la Conacul Domnesc din Șcheia, s-au dovedit şi de această dată foarte generoşi, empatizând cu povestea tinerei Ioana Sorina Amariţei, în vârstă de 19 ani, ţintuită într-un scaun rulant în urma unui accident rutier. Prin vânzare de bilete, donaţii şi prin sumele oferite la licitaţii de oameni cărora le pasă de semenii lor, la cea de-a VI-a ediţie a Galei „Top 10 Suceveni”, pe lângă sumele oferite recompensă celor 10 premianţi ai acestei ediţii, s-au strâns 53.500 de lei (535 de milioane de lei vechi), bani care au ajuns ieri în contul Sorinei, care vrea să continue terapia şi visează la ziua în care va fi din nou independentă.

A pornit pe un drum, Drumul Crucii, drumul asumat care a învăţat-o pe Sorina să fie mai puternică, să simtă valoarea unei respiraţii, să sărbătorească fiecare clipă şi să îşi dea seama că simpla ei prezenţă poate aduce magie în viaţa celor din jur. A învăţat cum trebuie să trăiască, dar oare este suficient? Sorina vrea să-şi picteze realitatea vieţii în cele mai frumoase culori. Poate, dar nu singură. Părinţii Sorinei au închiriat un apartament în municipiul Suceava, doar pentru ca fiica lor să aibă parte de mai multe ore de terapie, pentru a putea să facă primul pas singură. Visul tinerei de a-şi recăpăta paşii poate fi îndeplinit şi cu ajutorul celor care au participat la Gala ”Top 10 Suceveni”, care prin contribuţia lor pot să o ridice pe Sorina din scaunul rulant. Voi, cei care aţi fost alături de Sorina la Gala „Top 10 Suceveni”, i-aţi redat speranţa.

5.000 de lei, donaţi de pensionarul Theodor Gafiţa, din Dolhasca, în vârstă de 81 de ani

Sub emoţia dramei acestei fete curajoase s-a derulat prima licitaţie a serii, pentru două lucrări ale pictorului Radu Bercea, ”Totem” şi ”Copaci ireali”, cu preţ de pornire 800 de lei. Bătălia politică între liderii PSD şi PNL prezenţi la gală a avut, de această dată, o turnură pe care ne-o dorim cu toţii, în interesul unei cauze bune. În competiţie cu senatorul PSD Ioan Stan, deputatul PNL Dumitru Mihalescul a achiziţionat cele două tablouri semnate Radu Bercea cu suma de 4.100 de lei, dar doar după ce PSD a donat 5.000 de lei pentru cazul umanitar, lăsând ca tablourile să fie licitate de altcineva, pentru a se aduna mai mulţi bani pentru Sorina. Licitaţia pentru următorul tablou, ”Toamnă”, semnat de Cristina Hreamătă Macoveiciuc, a plecat de la preţul de 400 de lei. Disputat între doi premianţi ai galei din ediţiile anterioare, omul de afaceri Cornel Manaz şi primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, ”Toamna” a ajuns la Cornel Manaz pentru suma de 1.100 de lei. Tot pentru susţinerea financiară a procesului de recuperare medicală a Ioanei Sorina, firma STIL GLASS SRL din Suceava a donat spre vânzare 100 de brăduţi, globuri şi clopoţei din sticlă fabricaţi manual, obiecte achiziţionate în totalitate de oameni care au vrut să contribuie măcar cu 50 de lei la efortul familiei acestei tinere. Cu mult mai mult, respectiv cu 5.000 de lei, a participat pensionarul Theodor Gafiţa, din Dolhasca, în vârstă de 81 de ani, care nu a fost prezent la gală, însă a venit săptămâna trecută la redacţie şi a donat această sumă pentru Ioana Sorina, impresionat de puterea tinerei de a lupta cu boala. Mulţi dintre laureaţii Galei „Top 10 Suceveni” şi-au donat premiul pentru a o sprijini pe Sorina, tânăra care a oferit, prin modul ei de a gândi, de a trăi, o lecţie de viaţă. Au mai fost donaţi pentru Sorina, în timpul Galei, 2.000 de lei din partea Laurei Olteanu şi 1.500 de lei din partea Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS).

Obiecte valoroase, scoase la licitaţii

Pentru albumul de fotografii „Suceava de altădată, Suceava de astăzi”, realizat de „Monitorul de Suceava” în doar două exemplare, licitaţia a pornit de la 400 de lei. Disputat între primarul de Gura Humorului, Marius Ursaciuc, şi cel de Suceava, Ion Lungu, albumul a fost adjudecat fără drept de apel de Ion Lungu pentru suma de 4.000 de lei. Primarul Ion Lungu a licitat în numele unei echipe din Primăria Suceava, din care au făcut parte secretarul Ioan Ciutac, viceprimarul Lucian Harşovschi şi consilierul local Mihai Flutur. Al doilea album scos la licitaţie, donat pentru gală de jurnalistul Roman Istrati, a fost cel din urmă dar al acestuia pentru oameni, înainte de a pleca la cele veşnice, chiar vineri seara. Albumul „Cărţi poştale din Bucovina” a fost tipărit la Cernăuţi, în limba ucraineană, şi prezintă peste 1.500 de cărţi poştale şi fotografii vechi din întreaga Bucovină, dintr-o colecţie particulară. A fost achiziţionat cu 3.000 de lei de primarul oraşului Gura Humorului, împreună cu Sorin Poclitaru, în numele oraşului Gura Humorului. Albumul „Cărţi poştale din Bucovina” a fost donat apoi de aceştia pentru a fi revândut şi a ajuns la omul de afaceri Mihai Ududec, fiind adjudecat cu suma de 2.200 de lei. A urmat o nouă rundă de licitaţii, pentru creaţia „Cu capra de Anul Nou”, o lucrare a artistului Toader Ignătescu, premiant al galei noastre în anul 2013, şi „Studentul”, lucrare a artistului plastic sucevean Lucian Mînecan. Preţurile de pornire au fost 600, respectiv 700 de lei. Prima lucrare, creaţia artistului Toader Ignătescu, a fost achiziţionată cu 1.200 de lei de Nicolae Dume, din Oradea, patronul firmei SC Eleterm SRL, care a participat la ultimele trei gale şi pe care putem să-l considerăm un apropiat al evenimentului. ”Studentul” a fost adjudecat de Ionuţ Olar, din municipiul Suceava, cu  suma de 4.500 de lei.

Obiecte sportive cu autografele unor sportivi cunoscuţi

Printre obiectele scoase la licitaţie în scop caritabil a fost şi o minge de fotbal cu autograful lui Mircea Lucescu, cel mai de succes antrenor român, minge care a ajuns la evenimentul nostru graţie eforturilor lui Ciprian Anton, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Suceava, şi cu sprijinul Federaţiei Române de Fotbal. Autograful a fost acordat de Mircea Lucescu cu ocazia meciului România – Turcia, 2-0, meci disputat la Cluj, în data de 9 noiembrie 2017. Preţul de pornire la licitaţie a fost de 500 de lei. În urma licitaţiei, mingea a fost adjudecată cu suma de 4.000 de lei de Vasile Florea, patronul firmei Florconstruct. Un alt obiect scos la licitaţie în scop caritabil a fost şi tricoul naţionalei de fotbal a României, cu autografele jucătorilor. În această toamnă, Federaţia Română de Fotbal a prezentat noile tricouri de joc ale naţionalei, care vor fi folosite în campania de calificare la Euro 2020. Noua emblemă a fost lansată pentru a celebra 100 de ani de la Marea Unire şi cuprinde o reinterpretare modernă a stemei naţionale şi simbolurile adaptate ale celor cinci provincii româneşti, concentrate în jurul unui pentagon asemănător celui de pe mingile de fotbal. Autografele au fost acordate de jucătorii naţionalei cu ocazia reuniunii de la începutul lunii noiembrie, când au avut loc meciurile amicale cu Olanda şi Turcia. Și acest tricou a ajuns la Gală datorită lui Ciprian Anton, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Suceava, şi cu sprijinul Federaţiei Române de Fotbal. Preţul de pornire a fost de 600 de lei. Tricoul a ajuns în posesia lui Nicolae Dume, din Oradea, patronul firmei SC Eleterm SRL, licitaţia oprindu-se la 2.000 de lei.

Sorina Amariţei: „Am avut parte de o seară de poveste”

Lori Amariţei, mama Sorinei, le-a mulţumim oamenilor deosebiţi pe care nu i-a cunoscut până acum, dar i-a descoperit la Gala „Top 10 Suceveni”. ”Chiar dacă viaţa ne-a lovit, am învăţat de la voi, oameni frumoşi, că se poate lumina ziua cu zâmbete, aplauze şi ajutor. Clipa ocupă un loc între regret şi speranţă, iar locul ei se numeşte viaţă. Chiar dacă regretele sunt mari, speranţa nu moare. Mulţumim celor care ne-au oferit o seară minunată şi care au dăruit din inima lor tot ce au avut mai bun”, a completat Lori Amariţei. Sorina ne-a învăţat pe toţi că puterea stă în noi, în felul cum gândim, în felul cum alegem să fim fericiţi sau nu. Chiar şi atunci când viaţa este o  luptă continuă cu boala, cu lipsurile, cu mentalităţile, cu nedreptăţile, Sorina a ales să fie fericită. ”Am avut parte de o seară de poveste. Nu am mai întâlnit atâţia oameni minunaţi într-un singur loc. Mă simt de-a dreptul extraordinar de fericită să ştiu câte persoane minunate îmi sunt alături în fiecare secundă. Mulţumesc din suflet tuturor”, au fost vorbele Sorinei la sfârşitul Galei de vineri.

Părerea ta